Democracy 2.0: Antwerp kicks US’s Ass

Ons beeld van hoe verkiezingen er tegenwoordig aan toegaan wordt sterk bepaald door de presidentsverkiezingen in de VS. Vooral de minder fraaie zaken worden belicht: de stroom van leugens, beledigingen, de invloed van het grote geld, … Het is top entertainment, maar een echte democratie kan en moet natuurlijk beter. Misschien kunnen ze daar in de States wel iets leren van hoe de rectorcampagne aan de Universiteit Antwerpen verloopt.

Momenteel strijden Johan Meeusen en Herman van Goethem om commander in chief van de UA te worden. Er valt dus iets te kiezen, en daar hoort een campagne bij. Beide kandidaten hebben een programma dat online terug te vinden is. Dat leesvoer is ondertussen verwerkt. Af en toe volgde er een update met bijkomende info, maar mijn (overvolle) mailbox werd nauwelijks verder belast. Daarnaast zijn er al verschillende debatten geweest. Op de lokale zender ATV, maar ook enkele georganiseerd door de studenten, en ook weer online te herbekijken. Mijn eigen faculteit organiseerde ook een debat dat ik als democraat uiteraard niet links kon laten liggen. Het was een echt debat: inhoudelijk, maar niet saai; scherp, maar met het nodige respect voor elkaar. De debatten gaven ook inzicht in de stijl en persoonlijkheid van de kandidaten. Het valt ook op dat de kandidaten zich goed hebben geïnformeerd over wat de bezorgdheden zijn bij studenten, proffen, assistenten, medewerkers. En allicht schuilt daarin de grootste rijkdom van deze campagne: de input van onderuit. De vele gesprekken die zij hebben gevoerd met Jan, An en alleman. Ik lees in de programma’s veel goede en realistische voorstellen. Beiden leggen andere accenten, maar weten wat er leeft bij hun achterban.

Alles kan beter, natuurlijk. Zo mist Johan Meeusen het charisma om Rik Torfs bij de volgende opening van het academiejaar uit beeld te duwen. Herman van Goethem noemde de vele aanpassingen aan zijn programma tijdens de campagne iets te gemakkelijk ‘voortschrijdend inzicht’. Bovendien hebben we de keuze tussen twee mannelijke juristen van middelbare leeftijd, niet meteen het toppunt van diversiteit. Maar wie ben ik als blanke man van 41 om daar een punt van te maken. Ik kan immers als goed geïnformeerde burger mee bepalen wie morgen mijn baas is. Wat een luxe. God bless the University of Antwerp.
rector ua

4 reacties

  1. Mooi verhaal Peter. We moeten de democratie aan onze universiteiten koesteren – het wordt meer en meer een uitzondering in de wereld én iets wat vele collega-academici ons benijden (bv. in Nederland). Dat je aandacht hier uitgaat naar een lokale verkiezing en slechts terzijde naar Amerika heeft toch niets te maken met voorzichtigheid na de recente uitspraak van Siegfried Bracke “Trump is een levend pleidooi voor het afschaffen van de Amerika-experts” ?

    • Gelukkig ben ik geen ‘Amerika-expert’ :-).
      Maar ter verdediging van de experten, ook alle betere politicologen in de VS zeiden hetzelfde. Niet toevallig, want een expert moet zich natuurlijk ergens op baseren.

  2. Leuke interessante tekst, Peter. De rectorcampagne is me vanuit de VS een beetje ontgaan. Leuk je analyse hierover te lezen. Ik was gisteren behoorlijk verrast door het laatste debat tussen de republikeinen. Het was verrassend inhoudelijk en beschaafd! De verwachtingen die ik op voorhand had, spelen daar natuurlijk ook mee. We hebben al wat dieptepunten gezien!

    Het viel me ook op dat in Nederland jaloers gekeken wordt naar de Vlaamse rectorverkiezingen. Vooral in de recente studentenprotesten aan de UvA werd heel vaak naar Vlaanderen verwezen als ‘best practice’. Het valt me wel op dat op andere vlakken mijn Amerikaanse collega’s meer zeggenschap lijken te hebben. De norm is bijvoorbeeld dat alle professoren een zeg hebben bij nieuwe aanwervingen. Er zijn hier momenteel aanwervingen bezig van nieuwe professoren en na een reeks job talks, lunches, dinners, persoonlijke gesprekken kunnen alle professoren over de kandidaten stemmen. Mijn collega’s vinden het vreemd wanneer ik zeg dat in Leuven maar een erg selecte groep hoogleraren deze beslissing maakt. Er valt veel van elkaar te leren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *